Szparagi uprawia się na świecie już 2000 lat! No i nic w tym dziwnego skoro mają takie niezwykłe wartości odżywcze. Szparagi zawierają wapń, potas, magnez, selen, mnóstwo kwasu foliowego, witaminy K i innych witamin i przeciwutleniaczy, które zbawiennie działają na nasz organizm. Jak chcecie poczytać dalej to tutaj. A ja tymczasem przejdę do przepisu, bo zgłodniałam.
Składniki na dwie głodne osoby
1,5 opakowania zielonych szparagów (ok. 350 g)
200 g małych pomidorków
2-3 ząbki czosnku
płatki sera lub utarty ser parmigiano do posypania
sól, papryka ostra w płatkach
ok. 150 g makaronu np. pappardelle
sporo oliwy danie powinno być nasączone oliwą
Sposób przyrządzenia:
Nastawiamy makaron – pamiętając, że będzie gotował się około 5 minut.
Zielonych szparagów nie obieramy, odkrajamy tylko twardą końcówkę – próbując delikatnie nożem, aż przestanie czuć opór – to jest to miejsce, gdzie należy odkroić szparaga!
Szparagi kroimy w ok. 1 cm kawałki, pomidorki przekrawamy na pół, a czosnek kroimy w kostkę lub plasterki.
Na patelnię wlewamy z 5 lub więcej łyżek oliwy wrzucamy czosnek, solimy. Po chwili, gdy tylko czosnek puści smak wrzucamy szparagi mieszamy około 3 minut, dodajemy pomidorki i podsmażamy aż szparagi będą miękkie (tzn. wejdzie w nie widelec). Dodajemy makaron i wszystko mieszamy na patelni.
Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem.
Delicje!
Smacznego i zdrowego posiłku.
Uwaga na zapach moczu – wszystko jest w porządku nic się nie martwcie, tak to już jest gdy się je szparagi, a przynajmniej u 20% populacji 😉
Dodaj komentarz