Dzisiaj, botwinka, chyba wszystkim znana zupa, ale że uwielbiam ją jeść, chociaż jest dosyć czasochłonną zupą postanowiłam poświęcić jej chwilkę na blogu.
Pomimo świadomości, że będę miała bałagan w kuchni i zajęcia na prawie godzinę, to gdy zobaczę świeżą i piękną botwinkę po prostu nie mogę jej się oprzeć i muszę ją kupić i zupę ugotować. Wszystkie części botwinki i dodatkowe jarzyny kroimy w osobne „kupki” i rozkładamy, stąd rozgardiasz robi się nie lada!
Dzisiaj sprawa była nieco prostsza ponieważ miałam pomocnika w postaci mojej córki, a skład zupy był nieco odmienny o tyle, że na fali wiosennego zachwytu ziołami dorwałyśmy do botwinki nieco czosnaczka, który ochoczo rośnie sobie niedaleko mojego domu.
Uwielbiam gdy moja zupa jest pełna składników trzech typów: korzeni, łodyżek i liści.
Składniki na 2 litry wody
pęczek botwinki
1-2 nieduże buraki
korzeń pietruszki
ziemniak
1/2 szklanki śmietany 18%
łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
łyżka pasty warzywnej z TM lub kostka warzywna
pieprz, 3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
łyżka masła
Przygotowanie
UWAGA: Wszystkie składniki po ugotowaniu zupy powinny być jędrne (nie mogą się rozgotować) trzeba więc ich twardość monitorować na bierząco.
Wodę zagotowujemy i kolejno wrzucamy:
- Pokrojone w słupki i krążki korzenie buraków, buraków z botwinki i pietruszki – wrzucamy do gotującej się wody z łyżką masła, listkami laurowymi i zielem angielskim
- Gdy jarzyny się gotują kroimy ziemniaka w kostkę i dorzucamy do zupy, dodajemy pastę warzywną lub kostkę rosołową
- Oddzielamy łodyżki od listków botwinki i kroimy łodyżki na około 2 cm kawałki, gdy jarzyny są nieco podgotowane dodajemy łodyżki i ocet jabłkowy. Jeśli wolicie bardziej kwaśną to wlejcie octu nieco więcej, Dodajemy łyżeczkę cukru.
- Kroimy liście botwinki, jeśli mamy jakieś świeże zioła typu lubczyk (liść), czosnaczek to możemy również pokroić. Liście dodajemy w momencie gdy łodyżki wrzuconej do zupy botwinki są miękkie – ponieważ liście będziemy gotować ok. 2 minut, tyle tylko by lekko zmiękły
- Zaraz po dodaniu liści dolewamy śmietanę wymieszaną z gorącą zupą, tak by się śmietana nie zważyła.
- Dodajemy pieprz i jeśli potrzebujemy sól
Pycha!!!
Dodaj komentarz