Oto cztery super pomysły na szparagi z Cookidoo
Superszybkie danie nadające się do jedzenia na każdą porę dnia i na wyjazd. Świetny na gorący dzień z dużą ilością sałatki z dobrym sosem na przykład musztardowo-miodowym. Zdjęcie na górze.
Zupa krem ze szparagów jest zawsze dobra i nie ma co się wiele nad tym zastanawiać! Czy muszą być zielone? Szczerze? Możecie stosować szparagi takie jakie chcecie – pamiętajcie tylko o jednym, że białe szparagi musicie obrać i że jakby co – zmieni się Wam kolor zupy 😉
Fantastyczny pomysł na gorący dzień – można zjeść na ciepło na obiad, ale równie znakomita jest na zimno. Nie dość, że szparagi to kasza jaglana ugotowana w bulionie z TM – kasza nabiera super smaku i znika jej charakterystyczna goryczka. Gotujcie jak w dym.
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, ponieważ:
– ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
– zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).
– dostarcza dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi
Raczej nazwałabym go tartą. A tarta wiadomo, musi być smaczna – i to w takim towarzystwie! Delikatny smak szparagów jest tutaj podkręcony wyrazistym aromatem szynki szwarcwaldzkiej. Wiadomo pyszne na gorąco i na zimno!
Szparagi są bardzo zdrowe, ponieważ:
- Obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie i poprawiają metabolizm.
- Substancje fitochemiczne zawarte w szparagach mają działanie przeciwzapalne, łagodzą objawy artretyzmu i reumatyzmu.
- Szparagi działają moczopędnie, pozwalają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Oczyszczają organizm, działają profilaktycznie i wspomagająco w leczeniu infekcji dróg moczowych.
- Szparagi są źródłem witaminy E, która wzmacnia układ odpornościowy.
- Pomagają utrzymać zdrowe naczynia krwionośne i mocne serce, stymulują produkcję krwi.
- Są uważane za naturalny afrodyzjak, stymulują produkcję estrogenu u kobiet i testosteronu u mężczyzn.
- Zwalczają wzdęcia i poprawiają trawienie.
- Szparagi są doskonałym źródłem kwasu foliowego, którego odpowiednie dawki należy zapewnić kobietom ciężarnym i planującym ciążę.
- Zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie i powstawaniu żylaków.
- Minerały zawarte w soku ze szparagów czynią z nich ważny produkt dla diabetyków.
Co warto wiedzieć o szparagach?
– białe należy obierać
– zielonym odcinamy nóżkę do momentu, gdy jest twarda – ja odcinam nożem, można ją też przełamać podobno złamie się właśnie na „granicy użyteczności”
– szparagi oliwkowe –traktujemy tak jak zielone, ponadto można je jeść na surowo
Popróbujcie wszystkich i wybierzcie swoje ulubione.
Uwaga niech Was nie przerazi zapach moczu po zjedzeniu szparagów – to efekt dodatkowy związany z tym, że zawierają one znaczne ilości asparaginy i S-metylmetioniny – aminokwasów, które w ludzkim moczu przekształcają się w kilka związków zawierających siarkę, w tym mający najsilniejszą woń metanotiol.
Dodaj komentarz